« Tillbaka

Vi har satsat hårt på HVO

18 december 2015

sollebrunns_oljeservice_Anders_wangroth

 

Vd Anders Wängroth och försäljningschef Oscar Andersson har lagt ner mycket tid på att få fram STARTA HVO 100. Här redogör vi lite kort för arbetet bakom vårat nya fossilfria drivmedel. Vi berättar också lite mer om vad våran HVO egentligen är framställd av.

 

Under de senaste åren har Sollebrunns Oljeservice satsat på ett helt eget produktsortiment och egna drivmedelsanläggningar under namnet Starta. Den första anläggningen, som än idag kallas nyckelverket, öppnades i Sollebrunn för över 30 år sedan. Idag har företaget sju egna tankanläggningar belägna i Vårgårda, Hedared, Skölvene, Tråvad, Vänersborg och två stycken i Sollebrunn. Den som snurrar mest volym är stationen i Vårgårda där det säljs 10-12 kubik per dygn. Sollebrunns Oljeservice har som målsättning att bygga fem nya drivmedelsanläggningar under åren 2016 och 2017. Men det är många viktiga faktorer som man kommer att ta hänsyn till vid nyetableringarna. Först och främst skall det finnas tillgänglig mark och detta i kombination med rätt läge där ett stort vägnät runtom är viktigt. Det är sådant som avgör om anläggningen blir lönsam.

Men det Sollebrunns Oljeservice lagt mycket energi på de sista åren stavas HVO. Den nya miljövänliga och fossilfria syntetdieseln som mer eller mindre kommer att revolutionera bränslemarknaden. Oscar Andersson som är försäljningschef har ihop med Anders Wängroth lagt ner åtskilliga arbetstimmar och resor runt om i Europa för att hitta rätt leverantörer som både kan leverera tillräckliga volymer och HVO tillverkat på rätt råvara. För HVO kan göras på i stort sett alla typer av vegetabiliska och animaliska fetter som utvinns ur exempelvis slaktavfall. Slutprodukten blir en annan om man gör HVO på exempelvis tallolja eller palmolja, men i den HVO som vi säljer är den huvudsakliga råvaran animaliskt fett från slaktavfall.

De stora vinsterna med HVO ligger på minskade utsläpp av koldioxid. Jämfört med vanlig diesel minskar de utsläppen med 80-90 procent. Om ett par år tror jag att HVO kan stå för mer än hälften av det drivmedel vi säljer, gissar Oscar.

 

Oscar
Oscar Andersson pratar gärna HVO.

 

Kontakta Oscar eller någon annan på företaget här.

Läs mer om HVO här.