« Tillbaka

Vi började sälja HVO redan i somras

26 november 2015

jubileum_musik
Under de senaste åren har Sollebrunns Oljeservice satsat på ett helt eget produktsortiment och egna drivmedelsanläggningar under namnet Starta. Den första anläggningen, som än idag kallas nyckelverket, öppnades i Sollebrunn för över 30 år sedan. Idag har företaget sju egna tankanläggningar belägna i Vårgårda, Hedared, Skölvene, Tråvad, Vänersborg och 2 stycken i Sollebrunn. Den som snurrar mest volym är stationen i Vårgårda där det säljs 10-12 kubik per dygn. Sollebrunns Oljeservice har som målsättning att bygga fem nya drivmedelsanläggningar under åren 2016 och 2017. Men det är många viktiga faktorer som man kommer att ta hänsyn till vid nyetableringarna. Först och främst skall det finnas tillgänglig mark och detta i kombination med rätt läge där ett stort vägnät runtom är viktigt. Det är sådant som avgör om anläggningen blir lönsam.

Men det Sollebrunns Oljeservice lagt mycket energi på de sista åren stavas HVO. Den nya miljövänliga och fossilfria syntetdieseln som mer eller mindre kommer att revolutionera bränslemarknaden. Oscar Andersson som är försäljningschef har ihop med Anders lagt ner åtskilliga arbetstimmar och resor runt om i Europa för att hitta rätt leverantörer som både kan leverera tillräckliga volymer och HVO tillverkat på rätt råvara. För HVO kan göras på i stort sett alla typer av vegetabiliska och animaliska oljor som utvinns ur exempelvis slaktavfall. Slutprodukten blir olika om du gör HVO på exempelvis tallolja eller palmolja. De påverkas av olika klimat så det gäller att se till att vi har rätt produkt för våra kunders förutsättningar. Vi måste alltid vara lyhörda för våra kunders önskemål och vad de efterfrågar. Och om intresset blir stort måste vi veta att vi kan tillgodose deras behov. I dagsläget har vi fört diskussioner med några av våra större åkerier. Samtliga är, efter genomförda tester, än mer intresserade och övertygade om att HVO är framtidens bästa och miljövänligaste drivmedel.

De stora vinsterna med HVO ligger på minskade utsläpp av koldioxid. Även här skiljer sig bränsle gjort på olika råvaror åt. Vår satsning på HVO ut mot kund ligger långt fram. Vi räknar med att ha HVO i säljsortimentet redan nu under sommaren. Om ett par år tror jag att det kan stå för mer än hälften av det drivmedel vi säljer, gissar Oscar.

 

sollebrunns_oljeservice_Anders_wangroth

 

En annan sak som fyllt tankarna på Sollebrunns Oljeservice de senaste månaderna, i alla fall Anders tankar, är att han tackade ja till det något annorlunda förslaget att sjunga in en jubileumslåt. Hans reaktion var i ärlighetens namn först rätt tveksam, när reklambyrån la fram förslaget att låta Sollebrunns Oljeservice VD och ägare sjunga en hyllningssång till Sollebrunn och Västgötaschlätta. Platsen där allt började. Men Anders är både modig och generös (författarens anmärking) så han ställde upp.
– Man får bjussa lite på sig, som han sa. Så tillsammans med det unga bandet The Rhythmeers med rötter i Alingsås, gick han in i studio och gav hals i den specialkomponerade låten ”Genom fält slingrar väg”. Bandet spelar svängig rockabilly-musik, och energin och glädjen i den musiken passar perfekt så här i en jubileumslåt, menar Anders. Resultatet kan höras på CD-skivan Oilpower Music. Det kan mycket väl vara den allra första hyllningslåt som sjungits in till Sollebrunn, säger Anders med glimten i ögat.
– En jubileumslåt med hyllning till orten är ett annorlunda och roligt sätt att fira femtio år som vi hoppas ska ge eko över Schlätta, länge. Den vill vi ge till alla våra fantastiska kunder som vi fått äran och glädjen att samarbeta med genom de första femtio åren.

Läs mer om HVO

Kontakta oss gärna om du vill veta mer.