« Tillbaka

Tre av fem liter drivmedel är fossilfritt

16 september 2016

 Om_foretaget

 

Första halvåret 2016 var 16,6 procent av allt drivmedel som användes för den svenska vägtrafiken förnybart. Det visar en analys som Svebio (Svenska Bioenergiföreningen) gjort av Statistiska Centralbyråns senaste statistik över drivmedelsanvändningen för fordonsdrift.

Svenska Bioenergiföreningen är en branschorganisation för företag som arbetar med att framställa, hantera och använda olika typer av biobränslen. Nu har organisationen analyserat SCB:s senaste statistik över drivmedelsanvändningen för fordonsdrift, och kommit fram till att 16,6 procent av allt drivmedel som användes första halvåret 2016 var förnybart. Analysen visar också att tillväxten av HVO-diesel varit särskilt snabb med cirka tio procent.

– Sverige är ledande i Europa när det gäller att ställa om transportsektorn. Men fortfarande är fem sjättedelar av våra drivmedel fossila. Det är vår enskilt största källa till koldioxidutsläpp, säger Gustav Melin, vd i Svebio, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Under första halvåret 2016 användes 7,3 TWh (Terawattimmar) biodrivmedel. Det är 16,6 procent av alla drivmedel som användes i den svenska trafiken. Var sjätte liter som tankas är därmed biodrivmedel. Om man räknar upp förbrukningen av första halvåret till helår blir prognosen 14,6 TWh biodrivmedel för 2016, vilket kan jämföras med förbrukningen 2015, som var 13,2 TWh.

På Sollebrunns Oljeservice har vi självklart märkt av den här ökningen. STARTA HVO 100 har blivit mycket populärt och nu är prognosen att vi säljer cirka 20 000 kubikmeter på årsbasis. Faktum är att hos oss på Sollebrunns Oljeservice är betydligt mer än vad sjätte liter sålt drivmedel fossilfritt, och då alltså högre än rikssnittet. Av alla liter drivmedel vi sålde första halvåret 2016 var över tre av fem förnybart. I procent räknat betyder att över 60 procent av allt drivmedel vi säljer är fossilfritt och förnybart. Att jämföra med rikssnittet där samma siffra är 16,6.

– Så klart bra att hela Sverige kör mer och mer miljövänligt. Och extra kul att vi på Sollebrunns Oljeservice ligger i framkant och att STARTA HVO 100 blivit så populärt, säger vd Anders Wängroth.

 

Läs mer om minskat koldioxidutsläpp med STARTA HVO 100.

STARTA HVO 100 godkänt i personbilar.

Läs om en nöjd HVO-kund.

Kontakta oss om du vill veta mer.